2007-3-19 01:35 AM 碩仔
個案討論 - 維園1

我想與大家交流一些個案處理心得, 與大家研究處理手法, 從而速進急救技巧.
基於每個人處理手法都會有所差異, 所以大家可以大談睇法吧, 沒有絕對的對與錯
以下個案純屬X搆, 如有雷同, 實屬不幸

你是一名剛年滿22周歲的[size=4]有為[/size]醫輔隊隊員,
加入了AMS已五年九個月左右,
現駐守東區查理隊
正在為年廿九的維園年宵急救服務值勤

你的post有十二位隊員(3 FAP)加一位長官和RN長官, 你剛剛set up 了post而準備處理當full day更最重要問題(食飯)的時候, 有一名二十歲左右身穿屈人寺水的姐姐正向你post方向跑來, 上氣不接下氣告訴你她擋口前有顧客暈倒.

基於你是一名有為的醫輔隊隊員, 時刻銘記' 拯救生命, 掌握分秒'和以'救傷護理顯愛心, 全力以赴為社群'作座右銘, 即時與三位同僚提取'三寶'(即ORS, 車仔, 蝦花set)與這位姐姐前往協助這patient.

你到場的時候已有兩名PTU在場, 事故沒有刑事成分, 現場亦安全
而那名中國藉二十多歲男子亦己經醒起來, 并坐在一張椅子上.  他告訴你:
彼倦
冇力

而精明的你發覺他:
皮膚蒼白濕泠(真係十分濕)
呼吸淺而速, 甚至使用面部輔助呼吸 RR 24
脈速 pulse 90
GCS 15
這時, 你準備處理這個案, 你會怎樣處理lei???

當有一定數量的回復時, 我便會談談當時小弟處理方法

P.S. 俾俾面回復一下吧!!

[[i] 本帖最後由 碩仔 於 2007-3-19 01:40 AM 編輯 [/i]]

2007-3-19 09:25 AM nco
what's the weather ?

what's the time?

what he do before shock ?

2007-3-19 12:43 PM colaboy
先蓋暖患者.
A-clear.
B-有,過速,問有冇COAD之後俾氣.
C-有.略快
跟住做RBS,睇下暈倒時有冇做成其他損傷,攞埋spo2,血壓.如果無發現其他即時危險,就推傷者返Post俾長官決定,反之則向長官要求救護車,如現場環境許可,讓傷者訓低再放高雙腳及作進一步檢查.

2007-3-19 02:20 PM CSAR
換氣過度?

2007-3-19 04:30 PM 奪命金
SOB最好保持坐姿,盡量避免趟下,問佢有無COAD和哮喘之類疾病,Check埋SpO2先决定落幾多度氧氣和用什麽類型面罩,再做一個快速身體驗查。約5分鐘左右再Check Pulse、SpO2和RR。

2007-3-19 05:01 PM 雅典娜
1. 你/妳有無問發生事情的原因及經過?
2. 你/妳有無題問上述男子有無舊症?
3. 佢有無親友陪同?

2007-3-19 06:35 PM 朱古力
我覺得咁既case照番傷者初部評估既程序做,放牀,ABC處理休克DE就可以了,必要時call車and then進一部評估....

2007-3-19 06:39 PM Mokeung
講到好似休克/熱衰竭咁 = =....)):icon10:
請問過度換氣會暈嫁同皮膚濕冷嫁咩??haha 點解無書...e+ 剩係識睇書做o野咋.....
依書來說,剩係過度換氣應該唔會咁大獲啊??~~

[[i] 本帖最後由 Mokeung 於 2007-3-19 06:42 PM 編輯 [/i]]

2007-3-19 07:14 PM 鯨魚仔
咁佢之前有冇LOC,幾耐...
佢應該唔係SOB

反而係開始Shock...

[[i] 本帖最後由 鯨魚仔 於 2007-3-19 07:56 PM 編輯 [/i]]

2007-3-19 07:16 PM 鯨魚仔
你係想話其他師兄做錯野定點呀,
你好似係想話人多喎......

2007-3-19 07:29 PM Mokeung
回復 #10 鯨魚仔 的帖子

我想講我剩係識跟書做o野咋...如果複雜d我係唔識的.((因為有d似做mc題,哈哈))
不過我質疑緊有師兄提出過度換氣呢~~但係我經驗甚淺:icon14: ,有陣時好多CASE都好
k呢.....所以唔敢sure同埋想請教下其他師兄~~

2007-3-19 07:45 PM CSO
拿個 BP 先( ithink his BP on low side)+ 整張毯比佢暖下 + 6L O2 + bed rest + keep 佢LOC, 如果之前LOC跌過, call 埋車:loveliness:

2007-3-19 07:45 PM johncamposhk
係咪上次報紙賣個單野呀:L

2007-3-19 07:59 PM 鯨魚仔
[quote]原帖由 [i]Mokeung[/i] 於 2007-3-19 19:29 發表
我想講我剩係識跟書做o野咋...如果複雜d我係唔識的.((因為有d似做mc題,哈哈))
不過我質疑緊有師兄提出過度換氣呢~~但係我經驗甚淺:icon14: ,有陣時好多CASE都好
k呢.....所以唔敢sure同埋想請教下其他師兄~~ [/quote]

我唔係講你,
我係懷疑碩仔 佢咁問有咩意思

2007-3-19 08:00 PM 鯨魚仔
其實都會有好大機會係血糖過低...

2007-3-19 08:49 PM 風師兄
[quote]原帖由 [i]奪命金[/i] 於 2007-3-19 04:30 PM 發表
SOB最好保持坐姿,盡量避免趟下,問佢有無COAD和哮喘之類疾病,Check埋SpO2先决定落幾多度氧氣和用什麽類型面罩,再做一個快速身體驗查。約5分鐘左右再Check Pulse、SpO2和RR。 [/quote]
:icon02:

2007-3-19 09:13 PM 災難醫療助理
先安撫 patient

緊住, 做初部評估(LOC,A,B,C,D,E,RBS) , 呢個 case 個 patient 係 Stable ~~  

問有無 COAD, 俾氣 ( 6度 simple mask )

緊住, 同 Patient 領 Vital ( RR, PR, BP, T, GCS) {領到就領}

通常做左都成 5 分鐘

Patient 清醒, 上輪椅返 Post ~~   返 post 慢慢做 ~~  

返到 Post , 半坐臥唔俾訓, 同 Patient 領多次 Vital ( RR, PR, BP, T, GCS), 繼續俾氣

緊住緊係領資料同 monitor la ~~  每十五分鐘領 Vital .

最後, 幾時唔俾氣 同 放唔放人 就睇大家功架啦!

:funk:

2007-3-20 12:09 AM 碩仔
[quote]原帖由 [i]nco[/i] 於 2007-3-19 09:25 AM 發表
what's the weather ?

what's the time?

what he do before shock ? [/quote]

weather: winter but only have 17-19度

sorr....... forget to tell you
he is about to buy a屈人寺水

Time: 18:53 arrival

2007-3-20 12:12 AM 碩仔
[quote]原帖由 [i]colaboy[/i] 於 2007-3-19 12:43 PM 發表
先蓋暖患者.
A-clear.
B-有,過速,問有冇COAD之後俾氣.
C-有.略快
跟住做RBS,睇下暈倒時有冇做成其他損傷,攞埋spo2,血壓.如果無發現其他即時危險,就推傷者返Post俾長官決定,反之則向長官要求救護車,如 ... [/quote]

對答如流 - A is clear
B - yes you are right, I did ask him whether he is suffering from COPD
C- pulse 90, 對稱

2007-3-20 12:15 AM 碩仔
[quote]原帖由 [i]奪命金[/i] 於 2007-3-19 04:30 PM 發表
SOB最好保持坐姿,盡量避免趟下,問佢有無COAD和哮喘之類疾病,Check埋SpO2先决定落幾多度氧氣和用什麽類型面罩,再做一個快速身體驗查。約5分鐘左右再Check Pulse、SpO2和RR。 [/quote]

no oximeter at the field as only ORS, wheel chair and 2 haversack were bought to the patient, but I did ask whether he is suffering from COPD..... as this is a standard procedure for me to ask a patient whether he/she is suffering from COPD, heart disease, long-term disease etc.

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 個案討論 - 維園1