» 遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助
標題: DMA 肩鎖
tsangyc
高級助理總監

UID 17
精華 0
積分 279
帖子 258
威望 279
薪津 302 元
閱讀權限 100
註冊 2006-9-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 32036 於 2010-5-23 02:09 AM 發表
這就是合格及滿分的分別了~~^^

唔知係唔係角度問題,感覺上佢的手指並冇足實傷者肩膀,有虛位咁。

另外,佢的前臂好明顯是壓著傷者的耳朵。
講真做頭位那個人,好難見到個傷者有冇異物,例如助聽器咁,咁 ...

睇過d外國的TRAUMA書,無香港D書講禁多5形拳...
或者應該係禁,因為救護個邊重用緊90年代個種
EMA教法,以"spinal immobilization"為目標,所以五形拳法
教得好仔細。但時代改變,好多實際案例顯示出係救人的
情況下,要pt條spine完全唔郁,係無可能的(GCS111例外)
。所以宜家外國講的都係spinal motion-restriction(SMR),
盡量減少傷者條大陣活動,宜唔係要完全lock死條spine...
不過,因為正規重用緊,所以各大部隊以至A&E同事都要
齊齊學足佢...

有時真做要識變通,唔使禁執者嘅(DMA考試模式...唉),不過練好
D五形拳都無壞~

吐公單車徑,DMA最佳實戰訓練場
當更請帶筆,take野唔少得
較剪常跟身,用時easy汁(job)
頂部
一級隊員

UID 7932
精華 0
積分 350
帖子 347
威望 350
薪津 373 元
閱讀權限 20
註冊 2009-4-28
狀態 離線
回復 #11 tsangyc 的帖子

師兄真係見多識廣~~有國際性的眼光。
有數點我不是太明白的,希望師兄能夠說多一點點。
1/ TRAUMA這個字,yahoo字典解"外傷",但spine受傷,點樣計都是"內傷"吧 。本人英文差,請見諒。
2/ pt的意思是否指"傷者"
3/ 我不是太明白~~" 要pt條spine完全唔郁,係無可能的(GCS111例外) " ,點解gcs111是例外,是否指傷者自己動?還是其他原因才這樣說?請說明。
4/ 能否講多點spinal motion-restriction(SMR),有冇參考網站能夠同大家分享?
5/ 而師兄所講外國用緊SMR的國家,是點樣處理、固定及運送SPINE受傷的傷病者?
6/ 我沒有說過,用五形拳法之原因是要令條spine完全唔郁,好多師兄師姐都考過年試都知,腑翻就係一個例子。頸個部份係會郁到的。我估師兄所講,郁頸個時就是SMR的例子吧~
7/ 我不是太明白,師兄所說的" 有時真做要識變通,唔使禁執者嘅 " 的意思。如圖,在LONGBLOCK上做個肩鎖,大家都知下一步會做咩。固定個頭,然後將傷者整個人向上、下、左或右移動。如果佢個支點"即手HOLD著肩的部份"都固定唔到,我真係會質疑其肩所之成效。

頂部
charliemc
高級助理總監

UID 2010
精華 0
積分 2732
帖子 2626
威望 2732
薪津 2792 元
閱讀權限 100
註冊 2007-9-27
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 32036 於 2010-5-24 03:19 AM 發表
1/ TRAUMA這個字,yahoo字典解"外傷",但spine受傷,點樣計都是"內傷"吧 。本人英文差,請見諒。
...

Trauma: Any injury, whether physically or emotionally inflicted. "Trauma" has both a medical and a psychiatric definition. Medically, "trauma" refers to a serious or critical bodily injury, wound, or shock. This definition is often associated with trauma medicine practiced in emergency rooms and represents a popular view of the term. In psychiatry, "trauma" has assumed a different meaning and refers to an experience that is emotionally painful, distressful, or shocking, which often results in lasting mental and physical effects.

Traumatology is the branch of surgery which deals with trauma patients and their injuries.

"Trauma" is the Greek word for "a wound" (and for "damage or defeat").

http://www.medterms.com/script/main/art.asp?articlekey=8171
頂部
joey35
一級隊員

UID 7915
精華 0
積分 130
帖子 130
威望 130
薪津 137 元
閱讀權限 20
註冊 2009-4-21
狀態 離線
師弟又過黎學下野先 ~

其實你落咩鎖都好都會郁到脊椎架啦(頭鎖落個下變左拉直氣道, 頭胸鎖自己隻腳郁, 做肩鎖手震等等...), 問題係大幅度咁左搖右擺(尤其上板個下落快左或者推返正個人)定係控制到減小不必要既移動同埋唔好再次受創~原則做到就夠, 背書未必好事
小小個人意見~
頂部
三級隊員

UID 31
精華 1
積分 1629
帖子 1227
威望 1629
薪津 1656 元
閱讀權限 40
來自 馬利蘭
狀態 離線
[quote]原帖由 tsangyc 於 2010-5-24 01:42 AM 發表

EMA教法,以"spinal immobilization"為目標,所以五形拳法
情況下,要pt條spine完全唔郁,係無可能的(GCS111例外)
。所以宜家外國講的都係spinal motion-restriction(SMR),
盡量減少傷者條大陣活動,宜唔係要完全lock死條spine...
齊齊學足佢
...

有時真做要識變通,唔使禁執者

我們不能決定自己生命的長度,但卻可以控制生命的寬度;我們不能改變容貌,但可展現笑容;我們不能預知明天,但可善用今天;我們不能樣樣順利,但可事事盡力
頂部
三級隊員

UID 31
精華 1
積分 1629
帖子 1227
威望 1629
薪津 1656 元
閱讀權限 40
來自 馬利蘭
狀態 離線
[quote]原帖由 tsangyc 於 2010-5-24 01:42 AM 發表

齊齊學足佢
...

你錯了,A&E不是學足五形拳,而只是當你要上PRE-HOSPITAL TRAUMA LIFE SUPPORT或者INTERNATIONAL TRAUMA LIFE SUPPORT呢類COURSE時,因為COURSE的要求而要你用,不過我可以話比你知在A&E內,並非所有的醫生識五形拳,不過大家明白五形拳的PRINCIPLE是LOG PATIENT IN A WHOLE PIECE的原理,所以在A&E做的同事絕不會像正規救護員做的五形拳一樣,不過形式不同,但原理一樣,在香港同外國,不單只在TRAUMA的處理法不一樣,就算是CPR,你會發覺壓心的手法也不一樣,在外國的CPR要求比香港低好多,比較容易考,至於在部隊內的五形拳禁執者,因為隊員平日使用的機會不多,如果下下求其,水準就會下降,我在A&E做,醫院也要我每3年重溫CPR一次,你話咁又係唔係多餘?

我們不能決定自己生命的長度,但卻可以控制生命的寬度;我們不能改變容貌,但可展現笑容;我們不能預知明天,但可善用今天;我們不能樣樣順利,但可事事盡力
頂部
三級隊員

UID 31
精華 1
積分 1629
帖子 1227
威望 1629
薪津 1656 元
閱讀權限 40
來自 馬利蘭
狀態 離線
[quote]原帖由 32036 於 2010-5-24 03:19 AM 發表

3/ 我不是太明白~~" 要pt條spine完全唔郁,係無可能的(GCS111例外) " ,點解gcs111是例外,是否指傷者自己動?還是其他原因才這樣說?請說明。
4/ 能否講多點spinal motion-restriction(SMR),有冇參考網站能夠同大家分享?
5/ 而師兄所講外國用緊SMR的國家,是點樣處理、固定及運送SPINE受傷的傷病者?
6/ 我沒有說過,用五形拳法之原因是要令條spine完全唔郁,好多師兄師姐都考過年試都知,腑翻就係一個例子。頸個部份係會郁到的。我估師兄所講,郁頸個時就是SMR的例子吧~
7/ 我不是太明白,師兄所說的" 有時真做要識變通,唔使禁執者

頂部
三級隊員

UID 31
精華 1
積分 1629
帖子 1227
威望 1629
薪津 1656 元
閱讀權限 40
來自 馬利蘭
狀態 離線
[quote]原帖由 32036 於 2010-5-24 03:19 AM 發表

7/ 我不是太明白,師兄所說的" 有時真做要識變通,唔使禁執者的意思。如圖,在LONGBLOCK上做個肩鎖,大家都知下一步會做咩。固定個頭,然後將傷者整個人向上、下、左或右移動。如果佢個支點"即手HOLD著肩的部份"都固定唔到,我真係會質疑其肩所之成效。

"LONGBOARD"?

頂部
tsangyc
高級助理總監

UID 17
精華 0
積分 279
帖子 258
威望 279
薪津 302 元
閱讀權限 100
狀態 離線
1: sorry...我的意思唔係話A&E的同事個個都識五形拳,只係上堂時都係學大圍用個套姐。
2: 我唔係認為學識同熟練五形拳唔重要,就好似傷者評估一樣,練習時唔熟,出街做真case就會表現更差。其實SMR同Spinal immobilzation做法一樣,只係目標調節o左,始終練習/考試時的情況係好理想的,所以對每個動作,每個細節嚴格係應該的。但係現場每每有好多因素例如環境、傷者等而未能"完美地"做出五形拳,故此並不適宜從一張相便對別人的現場處理貿然對作出批評。

吐公單車徑,DMA最佳實戰訓練場
當更請帶筆,take野唔少得
較剪常跟身,用時easy汁(job)
頂部
鯨魚仔
二級隊員

UID 16
精華 0
積分 633
帖子 552
威望 633
薪津 640 元
閱讀權限 30
來自 旺角
狀態 離線
咁我想問下, 如果個pt 係坐/訓係長椅上, 咁我地要用咩方法上longbroad..

有一年比賽個pt坐係牆邊咁又要點做..
頂部