» 遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 中暑定熱衰竭 ??
landly
新隊員

UID 9915
精華 0
積分 72
帖子 72
威望 72
薪津 78 元
閱讀權限 5
註冊 2010-8-5
狀態 離線
中暑定熱衰竭 ??

其實 2 者有咩針別 , 我上完堂睇完書都唔係好明 ?

可唔可以咁講 , 輕輕過熱就叫熱衰竭
勁過熱就叫中暑 ??
頂部
三級隊員

UID 31
精華 1
積分 1629
帖子 1227
威望 1629
薪津 1656 元
閱讀權限 40
註冊 2006-9-29
來自 馬利蘭
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 landly 於 2010-8-6 06:02 PM 發表

勁過熱就叫中暑 ??

錯!  中暑是指受外來環境影響導致身體體溫超過40度,面色潮紅,脈搏強而有力,身體不能出汗來降溫,嚴重會人事不省,而熱衰竭是處於酷熱環境下,身體不斷流汗,導致電解質流失,通常會皮膚濕冷,脈搏快而弱,身體軟弱無力

我們不能決定自己生命的長度,但卻可以控制生命的寬度;我們不能改變容貌,但可展現笑容;我們不能預知明天,但可善用今天;我們不能樣樣順利,但可事事盡力
頂部
aa1
高四級長官

UID 85
精華 0
積分 4405
帖子 4348
威望 4405
薪津 4413 元
閱讀權限 60
註冊 2006-10-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 landly 於 2010-8-6 18:02 發表

勁過熱就叫中暑 ??

係你無留心上堂,定係個位導師要打呢
通常講呢課書,會將呢兩樣野做一個對比,係完全不同的
頂部
landly
新隊員

UID 9915
精華 0
積分 72
帖子 72
威望 72
薪津 78 元
閱讀權限 5
註冊 2010-8-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 27654 於 2010-8-6 09:02 PM 發表

錯!  中暑是指受外來環境影響導致身體體溫超過40度,面色潮紅,脈搏強而有力,身體不能出汗來降溫,嚴重會人事不省,而熱衰竭是處於酷熱環境下,身體不斷流汗,導致電解質流失,通常會皮膚濕冷,脈搏快而弱, ...

中暑是指受外來環境影響導致身體體溫超過40度 , 受外來環境係例如處於酷熱環境下 , 同時又濕度高 ??
搞咩個人係唔識流汗 ?

熱衰竭時 , 身體體溫會唔會超過正常溫度呢 ?

我好留心聽書 ga , 不過佢唔講我都冇計 , 問佢時又答到似是而非
頂部
阿爾
二級隊員

UID 117
精華 0
積分 573
帖子 546
威望 573
薪津 548 元
閱讀權限 30
註冊 2006-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 landly 於 2010-8-11 05:44 PM 發表

中暑是指受外來環境影響導致身體體溫超過40度 , 受外來環境係例如處於酷熱環境下 , 同時又濕度高 ??
搞咩個人係唔識流汗 ?

我好留心聽書 ga , 不過佢唔講 ...

不一定是高濕度才會中暑的.
而造成不流汗, 主要是由於腦神經中樞受到影響, 變成不會調節體溫, 甚至反將情況越搞越糟.
而熱衰竭時, 由於身體尚可以調節體溫, 所以體溫尚可以維持正常.
另外, 不要怪instructor, 因為他講課的時候, 由於時間有限, 很多時候往往會有不足. 所以上課時, 遇到不明白, 應該多發問. 這樣, instructor 才可以及時講解漏講或者講得不夠好的部分.
頂部
三級隊員

UID 31
精華 1
積分 1629
帖子 1227
威望 1629
薪津 1656 元
閱讀權限 40
註冊 2006-9-29
來自 馬利蘭
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 landly 於 2010-8-11 05:44 PM 發表

搞咩個人係唔識流汗 ?

我好留心聽書 ga , 不過佢唔講 ...

你是否昨晚上堂呢? 理論的病徵病狀已經在急救書列出,不再在此詳細描述,這些徵狀是指一般情況,有時處理病人或傷者時,不要一本通書看到老,例如:傷者體溫39度,又未到40度,而其他徵狀乎合,唔通一定要等到書講要40度先至可以話係"中暑",通常中暑會在夏天炎熱日子出現,常見是行山,有時也會有報紙報導有人在鐵皮屋工作或居住,結果也因"中暑"而死,而熱衰竭也有機會體溫高,不過因身體排汗而導致體溫返回正常

我們不能決定自己生命的長度,但卻可以控制生命的寬度;我們不能改變容貌,但可展現笑容;我們不能預知明天,但可善用今天;我們不能樣樣順利,但可事事盡力
頂部
R5512
二級隊員

UID 9534
精華 0
積分 673
帖子 643
威望 673
薪津 695 元
閱讀權限 30
註冊 2010-4-30
狀態 離線
回復 #6 27654 的帖子

landly 好似係考緊四級長官試的喎, 昨晚有堂上麼, 佢唔係又係77屆人嘛
頂部
landly
新隊員

UID 9915
精華 0
積分 72
帖子 72
威望 72
薪津 78 元
閱讀權限 5
註冊 2010-8-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 R5512 於 2010-8-12 03:16 PM 發表
landly 好似係考緊四級長官試的喎, 昨晚有堂上麼, 佢唔係又係77屆人嘛

yes ar , hahaaa
你真勁, 咁都知
頂部
landly
新隊員

UID 9915
精華 0
積分 72
帖子 72
威望 72
薪津 78 元
閱讀權限 5
註冊 2010-8-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 阿爾 於 2010-8-11 11:30 PM 發表

不一定是高濕度才會中暑的.
而造成不流汗, 主要是由於腦神經中樞受到影響, 變成不會調節體溫, 甚至反將情況越搞越糟.
而熱衰竭時, 由於身體尚可以調節體溫, 所以體溫尚可以維持正常.
另外, 不要怪instru ...

我有落堂問, 佢游完一輪冇答我
即係話, 平時我地行山好熱, 飲唔夠水, 頂唔順暈
其實應該係熱衰竭 , 而唔係中暑?
頂部
aa1
高四級長官

UID 85
精華 0
積分 4405
帖子 4348
威望 4405
薪津 4413 元
閱讀權限 60
註冊 2006-10-2
狀態 離線
熱衰竭
長時間暴露在酷熱的環境下進行戶外活動,會因水份過度流失出現受熱衰竭的現象。當此現象出現時, 患者會感到:
頭暈、疲倦、作悶、嘔吐、心跳加速、流汗加劇、口渴、肌肉抽搐。
如患者已出現熱衰竭徵狀時,便會出現更加危險的情況 – 中暑。

中暑
此時,忠者身體的溫度調節系統便會失效,而體溫更會上升,中暑的徵狀包括:
皮膚發熱及潮紅、體溫可能超過攝氏40.6º (約華氏105º )、及神智不清。

http://hkma.net/move/move_20090910.htm

簡單的分別:
熱衰竭~皮膚濕冷蒼白,有自覺能力
中暑~皮膚乾熱潮紅,無自覺能力(可能小腦已經受損,無法理解自己的行為)

通常一般的遠足訓練一定會講分別,而且提醒要定時飲水
頂部