» 遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 糾正80屆開學日有某高五級長官的話
kifung666
新隊員

UID 7977
精華 0
積分 94
帖子 94
威望 94
薪津 116 元
閱讀權限 5
註冊 2009-5-15
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 super 於 2011-12-5 03:04 PM 發表

係?咁你有無問點解D隊員唔還制服又無比人"拉"?CALL OUT時唔去,又唔會被"拉"呢?又點解我地唔加入得香港紀律人員協會?
其實你可以在ams的網頁內睇下
http://www.ams.gov.hk/c ...

前頁講過啦,紀律部隊褔利暫不支援輔助紀律部隊呀!你唔認同可以打去保安局check下。
我自己就打去check過,使唔使我比埋電話你去check呀師兄?
睇返前頁啦唔該!!!睇返條link喇
http://archive.news.gov.hk/isd/e ... /070608tc08005.htm#
保安局長連同八大紀律部隊條呀,政府一站通新聞呀!!!
你啱既話,咁你意思係話政府同保安局搞錯??
都講左連AMS內部都唔清楚自己係咩部隊啦,仲睇AMS例,
例我熟過你啦! AMS大定保安局大呀?用下腦啦

頂部
kifung666
新隊員

UID 7977
精華 0
積分 94
帖子 94
威望 94
薪津 116 元
閱讀權限 5
註冊 2009-5-15
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 super 於 2011-12-5 03:04 PM 發表

係?咁你有無問點解D隊員唔還制服又無比人"拉"?CALL OUT時唔去,又唔會被"拉"呢?又點解我地唔加入得香港紀律人員協會?
其實你可以在ams的網頁內睇下
http://www.ams.gov.hk/c ...

常規紀律部隊地震都要返工,無得縮沙,所以佢地既褔利一定同我地唔一樣!
香港四支輔助紀律部隊都屬志願性質,有權選擇當咩更,覺得危險可以唔去。但當你去當更,無啦啦唔見左,你睇下會唔會比人「拉」咯?一定「拉你啦!你又試下唔係當更著全套AMS制服比差佬「踢」度你會點?如果你你員佐級隊員,你試下著件長官制服影張相然後共開比人睇,又試下會點

仲有你唔交制服超過兩年一樣會比政府告!
讀熟d例先法表你d例啦!

頂部
jacky_tam
一級隊員

UID 10109
精華 0
積分 152
帖子 152
威望 152
薪津 166 元
閱讀權限 20
註冊 2010-10-20
來自 R376
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kimsir 於 2011-12-5 03:38 PM 發表
係紀律部隊又好,制服部隊又好,最緊要記得著住制服就要記住自已代表既角色

兩者都係服務市民....

重點係要記住自已代表邊個部門
頂部
kevin
二級隊員

UID 19
精華 0
積分 515
帖子 493
威望 515
薪津 568 元
閱讀權限 30
註冊 2006-9-29
來自 A.M.S. 奶粉隊
狀態 離線
話之AMS係紀律部隊定輔助紀律部隊定制服團體, 看看隊內正受訓的隊員, AMS連輔助紀律部隊定制服團體都不如, 無論汁制服(eg.頂歪帽), 個人儀表(eg.頭髮長短顏色)等...步操更加唔洗講, 就唔計passing out左, 總括而言, 驗身唔驗腦, 有d就上晒身, 睇下03年sars就知...人地pop都有個formal d ge場, AMS..., 紀律部隊,輔助紀律部隊,制服團體無論任何職級都有no.1dress
頂部
瘋瘋癲癲
高四級長官

UID 9351
精華 0
積分 5941
帖子 5961
威望 5941
薪津 6055 元
閱讀權限 60
註冊 2010-3-7
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kifung666 於 2011-12-5 22:17 發表

常規紀律部隊地震都要返工,無得縮沙,所以佢地既褔利一定同我地唔一樣!
香港四支輔助紀律部隊都屬志願性質,有權選擇當咩更,覺得危險可以唔去。但當你去當更,無啦啦唔見左,你睇下會唔會比人「拉」咯?一 ...

真的嗎?

菩提本無樹 ,
明鏡亦非臺 ,
本來無一物 ,
何處惹塵埃。
頂部
瘋瘋癲癲
高四級長官

UID 9351
精華 0
積分 5941
帖子 5961
威望 5941
薪津 6055 元
閱讀權限 60
註冊 2010-3-7
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jacky_tam 於 2011-12-6 01:24 發表

兩者都係服務市民....

重點係要記住自已代表邊個部門

都係㗎。

菩提本無樹 ,
明鏡亦非臺 ,
本來無一物 ,
何處惹塵埃。
頂部
jacky_tam
一級隊員

UID 10109
精華 0
積分 152
帖子 152
威望 152
薪津 166 元
閱讀權限 20
來自 R376
狀態 離線
A.M.S 唔係輔助紀律部隊的話.....

問題一....點解我地可以用到洋紫荊係做隊徽上....
問題二....點解我地個官網可以用到GOV...
問題三....點解我地香港制服團體又唔用洋紫荊係做隊徽...而A.M.S. 同C.A.S 先會用....

大家又唔諗下C.A.S 又會唔會有我地同一個問題在呢....

個人意見....

頂部
jacky_tam
一級隊員

UID 10109
精華 0
積分 152
帖子 152
威望 152
薪津 166 元
閱讀權限 20
來自 R376
狀態 離線
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9 ... 4%E5%8A%A9%E9%9A%8A

大家又可..清清楚楚入E 版維基睇下.....一睇歷史個到咩都清楚哂......

頂部
kevin
二級隊員

UID 19
精華 0
積分 515
帖子 493
威望 515
薪津 568 元
閱讀權限 30
註冊 2006-9-29
來自 A.M.S. 奶粉隊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jacky_tam 於 2011-12-7 12:00 AM 發表
A.M.S 唔係輔助紀律部隊的話.....

問題一....點解我地可以用到洋紫荊係做隊徽上....
問題二....點解我地個官網可以用到GOV...
問題三....點解我地香港制服團體又唔用洋紫荊係做隊徽...而A.M.S. 同C.A.S 先 ...

咁點解拯溺總會可以用到洋紫荊係做隊徽上?
洋紫荊=hksar gov
有洋紫荊不等同是輔助紀律部隊,紀律部隊,制服團體...
頂部
ccy1994105
新隊員

UID 10219
精華 0
積分 3
帖子 3
威望 3
薪津 4 元
閱讀權限 5
註冊 2011-1-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kifung666 於 2011-12-5 06:52 PM 發表

前頁講過啦,紀律部隊褔利暫不支援輔助紀律部隊呀!你唔認同可以打去保安局check下。
我自己就打去check過,使唔使我比埋電話你去check呀師兄?
睇返前頁啦唔該!!!睇返條link喇
http://archive.news.go ...

講閤下小心你ge言語, 要認屎認屁唔輪到你.
我唔係AMS隊員, 不過講例我熟過你.

係法例上, AMS唔係紀律部隊. 你地唔會同紀律部隊同看.

1.  根據防止賄賂條例AMS不屬於訂明人員.   貪污量刑點有幾遠你知唔知呀.
2.  根據香港法例第297章"罪犯自新條例"   不適用的公職有: 香港警務處或香港輔助警察隊中的警務人員, 懲教署職位, 海關職位, 入境事務隊職位, 消防條例(第95章)職級的人, 廉政公署執行處的職位, 政府飛行服務隊職位, 但並不包括AMS

立 法 會 參 考 資 料 摘 要: 香港共有七 支 紀 律 部 隊:  
    1.五 支 一 般 紀 律 部 隊 , 即 懲 教 署 、 香 港 海 關 、 消防 處 、 政 府 飛 行 服 務 隊 及 入 境 事 務 處
    2.  香 港 警 務 處
    3.  廉 政 公 署

除了ICAC 不受保安局管轄外 , 其餘部隊均由保安局管轄. 一些非牟利機構或只是義務及輔助性質 ,
如AMS 、 ST. JOHN 、民安隊 , 都不納入紀律部隊之中 , 只是輔助隊 。  

咁係三權分立的原則下, 政府公關講ge野可否凌駕法例同立法會?

現在刁民橫行,死都要同政府鬧一餐, 無主見的政府順從民意, 你話政府的回答代表仲有無公信力?
頂部