» 遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 燙傷的處理
米仔
三級隊員

UID 54
精華 0
積分 1494
帖子 1493
威望 1494
薪津 1574 元
閱讀權限 40
註冊 2006-9-30
狀態 離線
燙傷的處理

各位 今日在公司有位同事被熱水燙傷手背 傷處紅了 去到她的位 見到枱上有數包冰(煎) 並己用來降溫中 我便建議她不要用冰(煎) 應該去水喉沖水降溫 因為我記得係不能用冰(煎)即時降溫的 在這時 就有一名女同事走過來不斷用冰(煎)同受傷的同事降溫, 並講, 我都有急救牌呀, 我只有無奈的離開, 我係想知燙傷是否可以用冰(煎)降溫
頂部
jacky_tam
一級隊員

UID 10109
精華 0
積分 152
帖子 152
威望 152
薪津 166 元
閱讀權限 20
註冊 2010-10-20
來自 R376
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 米仔 於 2012-3-2 10:25 PM 發表
各位 今日在公司有位同事被熱水燙傷手背 傷處紅了 去到她的位 見到枱上有數包冰(煎) 並己用來降溫中 我便建議她不要用冰(煎) 應該去水喉沖水降溫 因為我記得係不能用冰(煎)即時降溫的 在這時 就有一名女同 ...

書上說都係用沖水或浸冷水中.....
書都又指明唔好冰敷傷處..以免皮膚的細胞組織受到破壞..

書P.78-79
頂部
米仔
三級隊員

UID 54
精華 0
積分 1494
帖子 1493
威望 1494
薪津 1574 元
閱讀權限 40
狀態 離線
回復 #2 jacky_tam 的帖子

見佢又話頭我都有急救牌 咪隨便她囉 無奈的是以為有急救牌就妤串囉 我當時又唔想同佢嘈
頂部
aa1
高四級長官

UID 85
精華 0
積分 4405
帖子 4348
威望 4405
薪津 4413 元
閱讀權限 60
註冊 2006-10-2
狀態 離線
咁樣情況真係無奈

努力搭訕中!
頂部
super
一級隊員

UID 12602
精華 0
積分 444
帖子 433
威望 444
薪津 442 元
閱讀權限 20
註冊 2011-7-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 米仔 於 2012-3-2 10:25 PM 發表
各位 今日在公司有位同事被熱水燙傷手背 傷處紅了 去到她的位 見到枱上有數包冰(煎) 並己用來降溫中 我便建議她不要用冰(煎) 應該去水喉沖水降溫 因為我記得係不能用冰(煎)即時降溫的 在這時 就有一名女同 ...

身為一個醫療人員,你應該挺身而出,而不是由佢亂來! 咁你有無同佢講你個牌幾時考?而且係邊度考?再者你可以大佢,返去睇下本書點教你處理燙傷先?如果佢對,你話請食飯,(最多我幫你比錢) 如果唔係,唔該叫佢道歉及下次不要亂咁處理!
頂部
米仔
三級隊員

UID 54
精華 0
積分 1494
帖子 1493
威望 1494
薪津 1574 元
閱讀權限 40
狀態 離線
回復 #5 super 的帖子

那人有後台的, 又係一個小人 我唔敢這樣做囉 佢係我上司和老板面前講嘢, 打小報告 我咪死
頂部
super
一級隊員

UID 12602
精華 0
積分 444
帖子 433
威望 444
薪津 442 元
閱讀權限 20
註冊 2011-7-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 米仔 於 2012-3-3 04:22 PM 發表
那人有後台的, 又係一個小人 我唔敢這樣做囉 佢係我上司和老板面前講嘢, 打小報告 我咪死

比著我就話之你係邊個?明知錯都唔出聲,咁你學急救來做什麼? 下次有人無呼吸脈搏,唔通又擔心佢會打你小報告,又比佢亂黎? 再者你加入AMS已經多年,竟然會重問燙傷:係咪唔可以用冰敷?咁你咁多年以來,有無溫過書呢?
頂部
瘋瘋癲癲
高四級長官

UID 9351
精華 0
積分 5941
帖子 5961
威望 5941
薪津 6055 元
閱讀權限 60
註冊 2010-3-7
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 米仔 於 2012-3-2 22:25 發表

如果係我的話既然佢咁串咀你可以同佢講我個牌是“資深急救證書”,你個係咩牌?如果是基本急救證書,咁唔好意思我個牌就應該高級過你嗰個牌!

菩提本無樹 ,
明鏡亦非臺 ,
本來無一物 ,
何處惹塵埃。
頂部
瘋瘋癲癲
高四級長官

UID 9351
精華 0
積分 5941
帖子 5961
威望 5941
薪津 6055 元
閱讀權限 60
註冊 2010-3-7
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 米仔 於 2012-3-3 16:22 發表

請問還記得入隊時的誓詞嗎?

我將憑良知與尊嚴投入我的志願服務工作;
傷病人士的健康將是我的首要考慮;
我將盡力維護應急醫療專業的崇高傳統
我不會讓宗教、國籍、種族、黨派、政治、年齡、性別或社會地位等影響我對傷病人士的責任;
就算在威逼底下,我也不會將應急醫療知識用於違反人道的事情上我以我的名譽、莊嚴立下此誓

菩提本無樹 ,
明鏡亦非臺 ,
本來無一物 ,
何處惹塵埃。
頂部
米仔
三級隊員

UID 54
精華 0
積分 1494
帖子 1493
威望 1494