» 遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助
標題: 解放軍式步操
colaboy
二級隊員

UID 438
精華 0
積分 741
帖子 651
威望 741
薪津 739 元
閱讀權限 30
註冊 2007-1-16
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 天馬 於 2007-2-21 23:58 發表
個人覺得俄式好核突
片段D解放軍操到扭下扭下
D步速又慢,又無cut手,唔夠sharp
仲有D中文口令...接受唔到

純個人觀感,唔岩聽勿插

我想講.....片段英軍咪更加扭下扭下
步速基本上係兩邊一樣,佢地係同步出架喎.
無cut手係咪指上樓梯時?唔同標準姐.

至於中文口令,兩岸都係咁用架啦,我就真係接受唔到堂堂中國人,特別係中個人既部隊要聽英文指揮啦.我覺得係有辱國體.

不過呢啲歷史問題,有辱國體都成百年啦...都唔係一朝一夕就改變到.
頂部
colaboy
二級隊員

UID 438
精華 0
積分 741
帖子 651
威望 741
薪津 739 元
閱讀權限 30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 FATtat 於 2007-2-22 00:23 發表
其實只是對一半, 俄式步操以步法「齊,硬朗」為重點, 所以, 無論正步或齊步的時候,大部份動作擺動的幅度比較少。避免了「穿硼」位。(當然, 加上祖國的特訓...唔齊都難)

相反,英式步操在設計上會關顧一些人體的自然動作以及禮儀上的需要, 動作擺動的幅度比較大, 看上來比較柔弱一點。不過, 其實整個步操系統的核心與氣勢都來自"bend the knee" 那部份。只要呢一個動作做得好, 都好好看的。

我不太同意閣下部份觀點,如動作擺動的幅度,係齊步時手係跟英式的easy march相當,的確係較少,但到正步時,擺幅絶對比quick march 大.

至於英式步操設計上關顧一些人體的自然動作,相比下不見得俄式步操就不關顧,大部份行走都是用齊步,比quick match時手的擺幅更自然,至於立定及轉時不用bend the knee,不是更加符合人體自然動作嗎?
頂部
FATtat
新隊員

UID 73
精華 0
積分 94
帖子 77
威望 94
薪津 104 元
閱讀權限 5
註冊 2006-9-30
狀態 離線
小弟都操過俄式步操.... 我相信要解釋一下你的colaboy兄的問題...

沒錯, 俄式步操中, 正步是移動幅度比較大, 但是只不過在正步是有這個情況, 目的是要吸引留意及表示尊重...
除此之外, 大部份動作都是以齊步方式進行, 例如左轉等... 移動幅度的確比英式的為少 ...尢其在上半身的動作...

俄式的動作看以自然...好似轉身, 停步...但是加上他本身的節奏, 其實毫不舒服, 因為為好多時要"偷半秒"來做....
正式的正步時, 腳要提至 45 之度半秒後才踏地, 手要90度屈曲, 呢D動作, 做起來好不自然的...

英式的"bend the knee"其實同正步有相似作用, 目的是draw attention 同體齊隊型...相對之下, 曲腳係平時自然都做的動作, 但是你平時都不會好似正步咁走路啦....呢個就是自然動作的關顧...

頂部
FATtat
新隊員

UID 73
精華 0
積分 94
帖子 77
威望 94
薪津 104 元
閱讀權限 5
狀態 離線
其實小弟不想係呢度講意識形態問題....不過呢個問題又好似好難不講...

一個地方的制服隊伍的形式, 文化等同時某程度上也反映了這個地方的特色...
我們的紀律隊伍在步操中加入俄式部份, 也表示了開始打算掉走前朝的一套...做洗腦手術, 換句話來說, 即是玩「政治正確」...

那麼, 香港有好多野都要改,
例如:
英皇道 --> 解放大道  
瑪麗醫院 --> 港島第一人民醫院...

香港最後怎樣?
由"特別行政區"變成"經濟特區"...
變成普通的中國城市...
沒有了自己的風彩, 價值...外面人視之如寶, 香港卻棄如草莽...

正如駐港解放軍為了配合香港的特色, 制服上都加入了貝雷帽...呢個就因為人地欣賞香港那種獨特性...

呢樣是一個民族自卑感引發出來的一個慢性自殺動作... 世界歷史呢個問題不斷發生...最後受害的, 是自己...

頂部
天馬
一級隊員

UID 105
精華 0
積分 180
帖子 180
威望 180
薪津 196 元
閱讀權限 20
註冊 2006-10-4
狀態 離線
如果真係改俄式,
d步操軍樂係咪都要改埋?
頂部
colaboy
二級隊員

UID 438
精華 0
積分 741
帖子 651
威望 741
薪津 739 元
閱讀權限 30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 FATtat 於 2007-2-22 13:55 發表
其實小弟不想係呢度講意識形態問題....不過呢個問題又好似好難不講...

一個地方的制服隊伍的形式, 文化等同時某程度上也反映了這個地方的特色...
我們的紀律隊伍在步操中左磳雂F開始打算掉走前朝的一套...做 ...

接唔接受到各樣改變呢個問題落到唔同人身上有唔同答案, 首先我唔認為政治正確係玩,而係應該做的.但由唔等於所有事物都要正名,英皇道唔改名,受我地中國控制,亞Q啲咁諗咪仲威.

無論長定短咁講,我相信都好難有一致既結果,但我甘心香港成為中國其中一個大城市,但絕不普通. 我相信係香港人既努力之下呢個城市可以保持為國內以至國際上數一數二既大城市, 這個跟我們用什麼語文無關,我地既競爭力係來自廉潔既社會,完善既各樣制度,優良既地理環境, 我地如果怕抺去植民地色彩會失去自己既特色,這才算是自卑.
頂部
colaboy
二級隊員

UID 438
精華 0
積分 741
帖子 651
威望 741
薪津 739 元
閱讀權限 30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 天馬 於 2007-2-22 18:27 發表
如果真係改俄式,

基本上拍子啱就操到架啦,唔一定要改.
頂部
FATtat
新隊員

UID 73
精華 0
積分 94
帖子 77
威望 94
薪津 104 元
閱讀權限 5
狀態 離線
回復 #26 colaboy 的帖子

香港的內涵, 歷史, 社會價值觀, 以至今日大家都覺得成功的社會制度, 都是建基於百多年來的西方大傳統文化與東方的小傳統文化融合得來的。
以往的香港殖民地文化不是別人的, 我們抄了過來, 就是屬於香港的, 所以重視它並不算是自卑。正如中國用俄式步操, 並不構成民族自尊問題。
講笑咁講, 這兒是「亞洲國際都會」嘛, 當然用國際語言啦, 國語他日是國際語言時, 我們都會用國語喔!
抺去殖民地文化會未必失去自己既特色, 不過, 香港的確會失去了好大部份的內涵。
小弟會好傷感的是, 當世界上其他地方都會以自己的既有的風格內涵來建立整個社會的風格時。(例如澳門積極鞏固其葡國文化, 廣州也努力表現其民國時代的地位)。我們的社會意識卻在浮浮沉沉...

頂部
FATtat
新隊員

UID 73
精華 0
積分 94
帖子 77
威望 94
薪津 104 元
閱讀權限 5
狀態 離線
不過, 意識形態呢樣野就講一世都討論不完...

所以小弟當初覺得不應該說, 就此作罷...
頂部
熱狗食自己 (Grade I Officer)
一級隊員

UID 47
精華 0
積分 362
帖子 317
威望 362
薪津 367 元
閱讀權限 20
來自 培英中學
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 天馬 於 2007-2-22 06:27 PM 發表
如果真係改俄式,

而家都用好多祖國的軍樂去操英式操啦......... 敝部隊都有用........

識人好過識字,識老細好過識做事。
頂部