» 遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 檢傷分類 -- 扭傷
二級隊員

UID 609
精華 0
積分 839
帖子 778
威望 839
薪津 862 元
閱讀權限 30
註冊 2007-3-5
狀態 離線
檢傷分類 -- 扭傷

Le個題目好簡單咁講幾句 . . .

各師兄姐如往後當更時
遇上扭傷
要小心留意!!!
因為最近發現,
有好多人表面上只是扭傷
但最後卻原來裂了or斷了
但表面上既野完全與扭傷冇分別!!!

千萬不要大意~~

頂部
碩仔
二級隊員

UID 153
精華 0
積分 692
帖子 686
威望 692
薪津 720 元
閱讀權限 30
註冊 2006-10-22
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 709394 於 2007-3-31 12:19 AM 發表

各師兄姐如往後當更時
遇上扭傷
要小心留意!!!
因為最近發現,
有好多人表面上只是扭傷

千萬不要大意~~

是啊!! 經常都是危機四伏, 自己的專業判斷往往受到不同的挑戰.  數月前有更sport day個patient話係扭傷, 但檢查後和聽完chief complain之後覺得有點不對勁.....但老師們又不想有學生送院( 按: 該更前三天便有個中一學生跑死) , 大概害怕報導吧! 加上patient本身係社長所以想參賽攞分, 而且patient亦可勉強步行, 所以十分抗拒送院.....
我只好對她好言相勸, 對老師軟硬兼施, 最後亦送院.
兩日後的同一間學校sport day再問老師她的情況, ............. 還在醫院留醫及打了石膏

四級助理督導行動搬運兵
A記服務,日日進步
救急扶危,搬運專業
搬運隊員齊出動,大件垃圾一掃空
頂部
雅典娜
三級隊員

UID 199
精華 0
積分 1344
帖子 1335
威望 1344
薪津 1632 元
閱讀權限 40
註冊 2006-11-7
來自 天上
狀態 離線
當First Aid更的時間要額外留意!

雅典娜 ~ 網主話大家都係 ' 自己人'
只要 '凡事包容' '凡事相信' '凡事盼望' '凡事忍耐'
最重要係有 ~ 寬恕人的心 ~
頂部
三級隊員

UID 31
精華 1
積分 1629
帖子 1227
威望 1629
薪津 1656 元
閱讀權限 40
註冊 2006-9-29
來自 馬利蘭
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 709394 於 2007-3-31 12:19 AM 發表

各師兄姐如往後當更時
遇上扭傷
要小心留意!!!
因為最近發現,
有好多人表面上只是扭傷

千萬不要大意~~

其實可以問傷者可不可以試將腳放落地行,又或者試下評估時,叫傷者進行伸展,屈曲,旋轉的動作,如果能做到,不過是痛的話,骨折的機會就很微了

我們不能決定自己生命的長度,但卻可以控制生命的寬度;我們不能改變容貌,但可展現笑容;我們不能預知明天,但可善用今天;我們不能樣樣順利,但可事事盡力
頂部
chk2000
新隊員

UID 511
精華 1
積分 90
帖子 79
威望 90
薪津 110 元
閱讀權限 5
註冊 2007-2-4
狀態 離線
都唔係丫…我試過腳"碗"碎晒仲可以行得走得……同扭傷冇分別
去到醫院先知道大件事!

所以呢…有咩野唔對路,都係醫院見好d
頂部
碩仔
二級隊員

UID 153
精華 0
積分 692
帖子 686
威望 692
薪津 720 元
閱讀權限 30
狀態 離線
其實面對這類傷者時使用運動創傷的三個test, 即等長收縮,主動運動及被動運動, 都可以判斷嚴重性及種類. 但有時亦要加入環境因素, 如我上述那case, 那patient有參賽之心, 所以她亦可以步行而且拒絕就医, 但其實她已經裂骨及靭帶嚴重撕裂. 故有經驗的急救員亦要加入自己的judgement

四級助理督導行動搬運兵
A記服務,日日進步
救急扶危,搬運專業
頂部
aa1
高四級長官

UID 85
精華 0
積分 4405
帖子 4348
威望 4405
薪津 4413 元
閱讀權限 60
註冊 2006-10-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 碩仔 於 2007-3-31 18:25 發表
其實面對這類傷者時使用運動創傷的三個test, 即等長收縮,主動運動及被動運動, 都可以判斷嚴重性及種類. 但有時亦要加入環境因素, 如我上述那case, 那patient有參賽之心, 所以她亦可以步行而且拒絕就医, 但其實她已經裂骨及靭帶嚴重撕裂. 故有經驗的急救員亦要加入自己的judgement

咩case呀,睇唔到呀
頂部
碩仔
二級隊員

UID 153
精華 0
積分 692
帖子 686
威望 692
薪津 720 元
閱讀權限 30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 aa1 於 2007-3-31 07:21 PM 發表

咩case呀,睇唔到呀

是啊!! 經常都是危機四伏, 自己的專業判斷往往受到不同的挑戰.  數月前有更sport day個patient話係扭傷, 但檢查後和聽完chief complain之後覺得有點不對勁.....但老師們又不想有學生送院( 按: 該更前三天便有個中一學生跑死) , 大概害怕報導吧! 加上patient本身係社長所以想參賽攞分, 而且patient亦可勉強步行, 所以十分抗拒送院.....
我只好對她好言相勸, 對老師軟硬兼施, 最後亦送院.
兩日後的同一間學校sport day再問老師她的情況, ............. 還在醫院留醫及打了石膏

四級助理督導行動搬運兵
A記服務,日日進步
救急扶危,搬運專業
頂部
阿爾
二級隊員

UID 117
精華 0
積分 573
帖子 546
威望 573
薪津 548 元
閱讀權限 30
註冊 2006-10-5
狀態 離線
我也不怕在這裡說自己的烏龍事情了:
去年, 我在公司, 收到兒子的電話, 說在學校扭傷足踝, 說傷處腫痛, 我當時還以為只是扭傷. 誰知道太太把他送到醫院後, 醫生一看就覺得不妥, 跟著一照X-ray, 發現整塊骨裂斷. 後來還足足打了兩個多月石膏.
頂部
teddy
三級隊員

UID 229
精華 0
積分 1749
帖子 1736
威望 1749
薪津 1792 元
閱讀權限 40
註冊 2006-11-14
來自 YLA
狀態 離線
嘩﹗越看越怕呢﹗真是不得不少心處理呢﹗
其實除了看受傷機制外,有什麼方法更易觀察是否骨折呢?

我的能力不是有什麼特別。
只是多一分力總好過無吧。
頂部