» 遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 有無其他人現在是其他制服團體的?
熱狗食自己 (Grade I Officer)
一級隊員

UID 47
精華 0
積分 362
帖子 317
威望 362
薪津 367 元
閱讀權限 20
註冊 2006-9-30
來自 培英中學
狀態 離線
回復 #19 tsangyc 的帖子

你係唔係童軍救護組的member?

識人好過識字,識老細好過識做事。
頂部
DR
一級隊員

UID 21
精華 0
積分 479
帖子 445
威望 479
薪津 498 元
閱讀權限 20
狀態 離線
回復 #20 熱狗食自己 的帖子

幾時變左童軍FORUM架????????????

我都係童軍o既一份子o黎架...
頂部
tsangyc
高級助理總監

UID 17
精華 0
積分 279
帖子 258
威望 279
薪津 302 元
閱讀權限 100
註冊 2006-9-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 熱狗食自己 於 2006-11-16 10:42 AM 發表
你係唔係童軍救護組的member?

暫時都唔係...但我係單車更認識左D救護組的member(世界真細小~)
我問過佢地點入...佢地都係話遞紙就得...
頂部
tsangyc
高級助理總監

UID 17
精華 0
積分 279
帖子 258
威望 279
薪津 302 元
閱讀權限 100
狀態 離線
回復 #20 熱狗食自己 的帖子

1.ADS/ARS/AAHqS都比較少,可能因為好多人一入區/地域/總會都係灰膊啦
  我入區玩時未夠21歲,咪委任做ADS囉~

2.我玩scout無你禁耐,9-10年啦,haha~其他的睇PM啦~

頂部
一級隊員

UID 47
精華 0
積分 362
帖子 317
威望 362
薪津 367 元
閱讀權限 20
來自 培英中學
狀態 離線
回復 #22 GapHei 的帖子

通常玩得童軍就對制服團隊有興趣,我玩玩下就去埋做紀律部隊。

頂部
teddy
三級隊員

UID 229
精華 0
積分 1749
帖子 1736
威望 1749
薪津 1792 元
閱讀權限 40
註冊 2006-11-14
來自 YLA
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 熱狗食自己 於 2006-11-17 02:28 PM 發表
通常玩得童軍就對制服團隊有興趣,我玩玩下就去埋做紀律部隊。

我都玩過童童的呢﹗但套制服早就不合穿了﹗
頂部
三級隊員

UID 31
精華 1
積分 1629
帖子 1227
威望 1629
薪津 1656 元
閱讀權限 40
來自 馬利蘭
狀態 離線
我是st john的
頂部
一級隊員

UID 47
精華 0
積分 362
帖子 317
威望 362
薪津 367 元
閱讀權限 20
來自 培英中學
狀態 離線
阿sir 你地琴日大操喎.........  

頂部
teddy
三級隊員

UID 229
精華 0
積分 1749
帖子 1736
威望 1749
薪津 1792 元
閱讀權限 40
註冊 2006-11-14
來自 YLA
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 熱狗食自己 於 2006-11-20 10:40 AM 發表
阿sir 你地琴日大操喎.........  

我有sj的朋友都叫我去看,不過昨天我無空呢﹗
頂部
Bryan
新隊員

UID 356
精華 0
積分 16
帖子 15
威望 16
薪津 17 元
閱讀權限 5
註冊 2006-12-11
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 27654 於 2006-11-4 01:46 AM 發表
要是有armed force先至會有劍或者槍,所以sj,ams或者cas,scout都無,就算是air cadet或者sea cadet都無,只有警察,海關,懲教或者軍隊先至會配劍或操槍

香港制服團隊中,只有三隊Cadet Force = 香港少年領袖團, 香港海事青年團, 香港航空青年團

既步操訓綀中,包含槍操(Arm Drill) / 劍操 (Sword Drill) / 棍操 (Stick Drill)

而團隊用既槍有真有仿真 (如少年領袖團用前皇家香港軍團SLR步槍 / 航空青年團用AR-15仿真槍 "可以上膛,唔係BB彈槍)

三軍教槍操既步操教練,有前英軍教練、紀律部隊教練等、更有D上過英國陸軍最高級既DI course - 六星期 All Arms Drill Instructor Course,
訓練內容及動作可能比本地紀律部隊更為豐富 (因現行紀律部隊部份已取消槍操,或只於recurit訓練中教幾個動作)

而三軍中會提供既步操課程包括 : Pace Stick Drill Course, Colour Drill Course, Rilfe Drill Course, Sword Drill Course, Ceremonial Drill Course, DI Course, SDI Course等

希望解答到你!!

頂部