» 遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 有無其他人現在是其他制服團體的?
charliemc
高級助理總監

UID 2010
精華 0
積分 2732
帖子 2626
威望 2732
薪津 2792 元
閱讀權限 100
註冊 2007-9-27
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 bfc2003 於 2008-4-13 12:30 AM 發表
系紅會玩得好吾開心 本身九月我一轉成人團就可以直接升一粒花
我都吾知做吾做好 人事關係太複雜la 我好辛苦 想轉下環境
系ams就算由散仔做起我都吾介意 我只系吾想再明爭暗鬥

我黎ams都係因為依個原因....至少某部份係
頂部
bfc2003
新隊員

UID 4752
精華 0
積分 34
帖子 34
威望 34
薪津 41 元
閱讀權限 5
註冊 2007-12-1
狀態 離線
回復 #51 cheukling 的帖子

原來甘多人都身受其害 我以前好熱心紅記ga
系d staff將我地一個個趕走 湊大一班仔女真系吾系易事
教操 帶操 幫佢地過fa 真系有血有淚 你諗下我甘都可以放棄
就知我對rc幾心淡 我希望我5月1pass左 可以換下環境

頂部
charliemc
高級助理總監

UID 2010
精華 0
積分 2732
帖子 2626
威望 2732
薪津 2792 元
閱讀權限 100
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 bfc2003 於 2008-4-13 01:25 AM 發表
原來甘多人都身受其害 我以前好熱心紅記ga
系d staff將我地一個個趕走 湊大一班仔女真系吾系易事
教操 帶操 幫佢地過fa 真系有血有淚 你諗下我甘都可以放棄
就知我對rc幾心淡 我希望我5月1pass左 可以換 ...

我開頭入rc時都好熱心
但係一黎就比人話皇馬褂,排擠
之後連form都唔記得幫我交上hq
最後要我講先得
我入左隊差唔多4年
無人叫過我上first aid
我連foot drill都未學哂
宣誓?無喎
我又唔係無努力過
都唔知點解會咁
皇馬褂唔代表會玩野喎
好彩之後見到有ams
入左隊先覺得可以真正接觸救傷既野
rc?我連今年既會費都無交
你鍾意咪discharge我囉
Who f_ _kin' cares?
頂部
bfc2003
新隊員

UID 4752
精華 0
積分 34
帖子 34
威望 34
薪津 41 元
閱讀權限 5
狀態 離線
回復 #53 cheukling 的帖子

d staff 先黑人憎 某個受薪職員成日對d隊長發脾氣
大佬 我義工黎架乍  交form都要睇面色 洗吾洗擇個良辰吉日先交牙
火都黎埋 大會操比我做區ge ac 又要嫌三嫌四
甘叻揾過個有料ge人頂我個位Lor 升我都要諗過留吾留la,,
各位!記著叫人千祈吾好入rc

頂部
charliemc
高級助理總監

UID 2010
精華 0
積分 2732
帖子 2626
威望 2732
薪津 2792 元
閱讀權限 100
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 bfc2003 於 2008-4-13 01:59 AM 發表
d staff 先黑人憎 某個受薪職員成日對d隊長發脾氣
大佬 我義工黎架乍  交form都要睇面色 洗吾洗擇個良辰吉日先交牙
火都黎埋 大會操比我做區ge ac 又要嫌三嫌四
甘叻揾過個有料ge人頂我個位Lor 升我都 ...

你係咪已經放棄左rc?
頂部
三級隊員

UID 31
精華 1
積分 1629
帖子 1227
威望 1629
薪津 1656 元
閱讀權限 40
註冊 2006-9-29
來自 馬利蘭
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 bfc2003 於 2008-4-13 12:30 AM 發表
系紅會玩得好吾開心 本身九月我一轉成人團就可以直接升一粒花
我都吾知做吾做好 人事關係太複雜la 我好辛苦 想轉下環境
系ams就算由散仔做起我都吾介意 我只系吾想再明爭暗鬥

要明白兩者的分別,在紅記做官,已經當你什麼都識,在下面班細的就靠你,而我相信你可能帶CADET,你只有付出而沒有人會教你,但在A記,因為你是散仔,對上有柴頭帶領當值,更有隊長教導,你是有得益,而且會有很多機會當值,當然在紅記會有,但一定比A記少,而且沒有像A記的大型更,如百萬行,毅行者,年宵市場,郊野公園,泳池沙灘,陸運會,馬拉松,有時的學校有紅記組織,結果也揾A記去當急救更,所以性質不同,不能相提並論

我們不能決定自己生命的長度,但卻可以控制生命的寬度;我們不能改變容貌,但可展現笑容;我們不能預知明天,但可善用今天;我們不能樣樣順利,但可事事盡力
頂部
howard03al
一級隊員

UID 1751
精華 0
積分 144
帖子 144
威望 144
薪津 157 元
閱讀權限 20
註冊 2007-9-17
狀態 離線
回復 #50 bfc2003 的帖子

我都聽唔少le...所以係紅會Y&V的non uniform service來得有意義呢
頂部
howard03al
一級隊員

UID 1751
精華 0
積分 144
帖子 144
威望 144
薪津 157 元
閱讀權限 20
註冊 2007-9-17
狀態 離線
回復 #56 27654 的帖子

紅會做得較好的是人道救援及賑災工作, 而且香港冇咩天災人禍, 根本唔需要賑災, 最多只係防災, 亦support 祖國的救災工作, 反而對社會的醫療/急救服務並不多..
頂部
charliemc
高級助理總監

UID 2010
精華 0
積分 2732
帖子 2626
威望 2732
薪津 2792 元
閱讀權限 100
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 howard03al 於 2008-4-13 11:42 PM 發表
紅會做得較好的是人道救援及賑災工作, 而且香港冇咩天災人禍, 根本唔需要賑災, 最多只係防災, 亦support 祖國的救災工作, 反而對社會的醫療/急救服務並不多..

依家對社會既醫療服務最多就係捐血
頂部
bfc2003
新隊員

UID 4752
精華 0
積分 34
帖子 34
威望 34
薪津 41 元
閱讀權限 5