» 遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助
標題: 再來一個假設
災難醫療助理
一級隊員

UID 425
精華 0
積分 212
帖子 212
威望 212
薪津 232 元
閱讀權限 20
註冊 2007-1-15
狀態 離線
第一:為何要拎牛奶當更?
第二:到時落附近 7-11 買牛奶, 飲左先開車.
第三:條食道可能嚴重燒傷, 腫脹左, 你叫 Patient 飲牛奶 = 叫牛奶由氣道落 Lung
第四:d化學劑可能未到胃, 飲牛奶 = 沖d化學劑落胃
第五:做手術前最少八小時不可進食, 飲牛奶會唔會有影響

教科書講牙齒鬆掉要用牛奶保存, 無牛奶甘點呀?

師兄, 急救係實踐唔係理論. 教科書講的係完全正確, 但是現場 / 客觀環境可能令你做唔到.

「讓路予救護車,給生命一線生機」
頂部
colaboy
二級隊員

UID 438
精華 0
積分 741
帖子 651
威望 741
薪津 739 元
閱讀權限 30
註冊 2007-1-16
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 災難醫療助理 於 2007-6-19 12:00 發表
第三:條食道可能嚴重燒傷, 腫脹左, 你叫 Patient 飲牛奶 = 叫牛奶由氣道落 Lung
第四:d化學劑可能未到胃, 飲牛奶 = 沖d化學劑落胃 ...

睇返條問題,係當更就唔會要坐的士啦.何況咁既MOI,好應該係家居環境啦.

我相信閣下只要GOOGLE一下都可以搵到點解飲牛奶既解釋.
頂部
AM5282
二級隊員

UID 327
精華 0
積分 972
帖子 959
威望 972
薪津 1016 元
閱讀權限 30
註冊 2006-12-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 災難醫療助理 於 2007-6-19 12:00 PM 發表
第四:d化學劑可能未到胃, 飲牛奶 = 沖d化學劑落胃 ...

依書直說包冇死!
頂部
災難醫療助理
一級隊員

UID 425
精華 0
積分 212
帖子 212
威望 212
薪津 232 元
閱讀權限 20
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 colaboy 於 2007-6-19 18:51 發表

睇返條問題,係當更就唔會要坐的士啦.何況咁既MOI,好應該係家居環境啦.

我相信閣下只要GOOGLE一下都可以搵到點解飲牛奶既解釋.

你喜歡讀書, 世上重有好多 pre-hospitalization 的書.

點解唔飲牛奶,因為我覺得呢樣係 Class IIb ( Benefit >=Risk ) . 你覺得 Class I , 睇下到時找唔找到牛奶, 同有無時間飲牛奶  ... ...

頂部
災難醫療助理
一級隊員

UID 425
精華 0
積分 212
帖子 212
威望 212
薪津 232 元
閱讀權限 20
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 AM5282 於 2007-6-19 23:03 發表

依書直說包冇死!

理論係理論, 有d係做唔到 ... ...   依書直說, 唔使討論啦. 大家返屋企拎救護手冊咪可以 loi ~~

頂部
colaboy
二級隊員

UID 438
精華 0
積分 741
帖子 651
威望 741
薪津 739 元
閱讀權限 30
註冊 2007-1-16
狀態 離線
牛奶係唔需要站著飲的.

依書直說,好多相處理方法下邊都會加上不要延誤送院,正常都唔會為找牛奶飲而去花3分鐘ma...無咪走,有咪飲囉.但唔睇書,有牛奶都唔識飲啦.
頂部
phoenix~^.^~ (趴地熊貓)
四級長官
熊貓囡囡﹙兒童王國新丁﹚

UID 692
精華 1
積分 2805
帖子 2742
威望 2805
薪津 2863 元
閱讀權限 50
註冊 2007-3-29
來自 兒童王國
狀態 離線
牛奶‥‥‥真係又愛又恨喎

冇聊IQ題:
Q1:讀完中五讀乜?
Q2:牛驚咩植物?
Q3:檸檬最怕咩生果呢?
Q4:食乜野昆蟲會瘦?
Q5:世界上最貴既係咩菜?
頂部
碩仔
二級隊員

UID 153
精華 0
積分 692
帖子 686
威望 692
薪津 720 元
閱讀權限 30
註冊 2006-10-22
狀態 離線
牛奶或清水是可以減慢吸收, 但有機會引至嘔吐....... 大量與否是因人而異, 不能一概而論, 加上嘔吐的話可能加深傷勢, 甚至airways obstruction (例如飲牛奶時突然arrest )
我估計後期更改致不給予任何飲料是因為腐蝕性物品己經燒傷食道, 牛奶或清水已經無補於事, 加上嘔吐的airways obstruction危機, 故不建議飲牛奶或清水
也許牛奶對一些誤服的藥物(成藥)是可以減慢吸收, 但為了方便一般非專業医护人員( 一般是指醫生除外)容易記憶起見, 故统一所以食入的毒物也不用牛奶或清水

再者, 處理這种case時的速度比手法更為重要

故 maintain A, B, C 已可

(個人意見及見解而已)

四級助理督導行動搬運兵
A記服務,日日進步
救急扶危,搬運專業
搬運隊員齊出動,大件垃圾一掃空
頂部
Mokeung
一級隊員

UID 20
精華 0
積分 313
帖子 313
威望 313
薪津 327 元
閱讀權限 20
註冊 2006-9-29
來自 AMS Recruit
狀態 離線
呀SIR不嬲都教如果飲O左D ""付食性" O既LIQUID,不要畀O野佢DRINK 令到佢嘔,唔係D ""付食性"  O既LIQUID又會再次
HURT 到條食道.....那就告成second injury
頂部
碩仔
二級隊員

UID 153
精華 0
積分 692
帖子 686
威望 692
薪津 720 元
閱讀權限 30
註冊 2006-10-22
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Mokeung 於 2007-6-23 12:51 AM 發表
呀SIR不嬲都教如果飲O左D ""付食性" O既LIQUID,不要畀O野佢DRINK 令到佢嘔,唔係D ""付食性"  O既LIQUID又會再次
HURT 到條食道.....那就告成second injury

我估計後期更改致不給予任何飲料是因為腐蝕性物品己經燒傷食道, 牛奶或清水已經無補於事, 加上嘔吐的airways obstruction危機, 故不建議飲牛奶或清水

不謀而合??

四級助理督導行動搬運兵
A記服務,日日進步
救急扶危,搬運專業
搬運隊員齊出動,大件垃圾一掃空
頂部